Geslo godine > 2012

„Služite Gospodinu u veselju!“ (Psalam 100,2)

 

Moja je želja da nas ova lijepa i blagotvorna rijec prati tijekom 2012. godine.  Na novogodišnjoj službi Božjoj u Landquartu u Švicarskoj Veleapostol Wilhelm Leber je u vezi s tim  geslom rekao sljedeće:

 

„Za ovu sam godinu izabrao riječ koja bi nas trebala pratiti kroz predstojeće vremensko razdoblje. Prošle sam godine narodu Božjem uputio poziv: „Neka nam ne dodija činiti dobro!“ (usp. Gal 6, 9). Geslo ove godine je u izvjesnom smislu nastavak prošlogodišnjeg: „Služite Gospodinu u veselju!“ (usp. Psalam 100, 2).  Djelo novoapostolske vjere je djelo služenja i svi smo pozvani služiti Gospodinu, svatko se treba u njega ugraditi. Što nam  to bolje uspije, to će nam ljepše biti u zajednici, u okrugu; to cemo moći dublje doživjeti Boga.   Upućujem poziv svima nama da se svatko zauzme za Gospodinovo djelo i da svatko dade svoj doprinos. Znam da je već mnogo učinjeno u djelu Božjem i nikoga ne želim opterečivati još više.  Ali ako svi zajedno djeluju, tada teret i nije tako težak, tada čovjek osjeća radost da može služiti Gospodinu.

 

Tako dolazimo i  do središnjeg pitanja: Zašto služimo Gospodinu? Činimo li to iz neke prisile, iz neke nametnute obaveze ili pak da se ljudima predstavimo u lijepom svjetlu?

 

Mi želimo služiti Gospodinu – iz ljubavi – to je moja želja i moj poziv za ovu godinu. Platon je navodno rekao: „Kako može biti sretan čovjek koji mora služiti drugome?“ Pritom se misli na služenje iz prisile, kada je čovjek prisiljen služiti drugome.  Ali ako čovjek služi iz ljubavi prema Gospodinu, ako ga ljubav potiče da služi, onda je je njegovo nešto sasvim drugo; ljubav prema Gospodinu nas obogaćuje i ohrabruje tako da možemo istinski hrliti  prema Gospodinu. Služite Gospodinu u veselju – iz ljubavi!

 

Kako možemo to konkretno činiti? Želim Vas podsjetiti na onu prispodobu u kojoj Gospodin svojim slugama daje mine (ili talente) i poziva ih: „Trgujte time dok se ja vratim!“ (usp. Luka 19, 13). Prevedeno na naše vrijeme, to bi značilo: Budite aktivni, primite ovaj dar i radite – svatko od nas je primio neke darove! Kad čujemo riječ „talent“,  mislimo na posebne sposobnosti, na primjer na posebno lijep glas – predivan dar. Kad netko zna svirati violinu poput Paganinija ili govoriti poput Zaratustre, govorimo o čudesnim sposobnostima. Ovu Isusovu prispodobu ne valja medutim tako shvaćati. Svi smo mi primili neke sposobnosti i one ne moraju biti tako zadivljujuce.

 

Da možemo obradovati jedan drugoga, da sudjelujemo u onome što se dogada u zajednici – tako jednostavne su stvari koje želimo činiti i na koje nas Gospodin poziva.  Nastojmo mu u tom smislu služiti, koristiti svoje darove i jednostavne mogućnosti koje su nam dane. Kako je lijepo kad čovjek sudjedluje u životu zajednice te se sa zanimanjem obraća svom bližnjem  i kaže mu: „Kako si? Imam dojam da te nešto muči. Mogu li ti nekako pomoci?  Takav duh  mora živjeti u zajednici, da se uzajamno pomažemo i radujemo. Suosjećanje s drugima je izmnimo značajno, toliko potrebno u ovo naše vrijeme i pozivam vas da suosjećate jedan s drugim!

 

Ako se uzajamno potičemo i pomažemo jedan drugome nositi teret, to znači da služimo Gospodinu. Ukratko možemo reći da je istinsko služenje ako činimo nešto u cilju poticanja zajedništva.  U večini situacija možemo sitnicama – rijecima pohvale na primjer – učiniti mnogo za duh zajedništva. Što više činimo, što se više uzajamno poticemo i podupiremo, to je zajednica bogatija, to u njoj ima više blagoslova i tako se još više približavamo našem Gospodinu.

 

Sve što činimo u cilju poticanja zajedništva je služenje u Gospodinovom djelu i donosi blagoslov. Ne moraju to biti neka velika djela, nešto što bi odjeknulo u javnosti, već trenuci kada si uzajamno pružamo ruku pomoći, kada podmetnemo za nekoga svoja leđa ili pomažemo nekome nositi njegov križ – sve je to služenje u djelu našeg Gospodina. To će nam donijeti blagoslov, to je naše bogatstvo.

 

Služite Gospodinu u veselju, iz ljubavi – takvo služenje ima odjeka i na naše okruženje.  Nastojmo svjedociti Evanđelje svojim životom  i  čitavim svim držanjem i pokazujmo vrijednost zajedništva prema vani! Pokažimo svoje oduševljenje. Kada nam se pruži prilika, pozovimo svog bližnjeg, znanca ili susjeda da pođe s nama, da nam se pridruži! Lijepo je kada zračimo svojim oduševljenjem. Na taj način odašiljemo poruku da smo sretni u zajedništvu djece Božje.  Zašto ne bismo javno pokazivali svoje oduševljenje svojim posinstvom Božjim? To je istinski znak života zajednice.“

 

U ljubavi povezan sa svima vama, vaš

 

Markus Fehlbaum

 

Novoapostolska Crkva u Republici Hrvatskoj © 2017