Zajedništvo > Djeca

Djeca su poseban dar Božji.  Roditelji ih stoga uče da poštuju sve stvoreno i da ljube Boga i svoje bližnje. Uče ih također moliti i pouzdavati se u Boga. Kroz zajedničku molitvu i govor o vjeri u rodnoj kući djeca skupljaju prva iskustva o vjeri. Sve to služi njihovom vjerskom razvoju.

 

Djeca imaju svoje mjesto u zajednici od svoje najranije dobi. Sudjeluju na službama Božjim, malom nedjeljnom vjeronauku, nedjeljnom vjeronauku, vjerskoj obuci i vjeronauku za konfirmande.

 

Djeca između 4. – 6. godine posjećuju nedjeljom za vrijeme službe Božje mali nedjeljni vjeronauk. Na primjeren način i u zabavnom obliku im se polaže u srce solidan vjerski temelj koji treba podržati duhovni rad roditelja. Vjeroučitelji  imaju na raspolaganju udžbenik sačinjen prema najnovijim pedagoškim spoznajama. Djeca se u riječi i slici, kroz zabavu i igru, upoznaju sa sadržajima Starog i Novog zavjeta. Tako se kod njih već rano  razvija osjećaj pripadnosti zajednici  tako da u takvom ozračju mogu doživjeti radost kuće Božje i pouzdanje u Boga.

 

Nedjeljni vjeronauk je nastavak malog nedjeljnog vjeronauka i održava se za djecu prva četiri razreda osnovnoškolskog uzrasta (6 - 10 godina) isto tako za vrijeme službe Božje. I za taj uzrast imaju vjeroučitelji na raspolaganju primjereno nastavno gradivo. Djeca se uz pomoć biblijskih tekstova upoznaju s Bogom i njegovim djelom te učvršćuju svoju vjeru u njegova obećanja. Isto tako se u njima budi i potiče radost zajedništva.

 

Djeca u dobi od 10 do 13 godina sudjeluju na vjerskoj obuci koja se održava jednom tjedno kroz tri godine. Sadržajno se s jedne strane obrađuje biblijska povijest, a s druge strane se otkriva njezin odnos sa svakodnevnim životom. Obučeni vjeroučitelji koriste kao osnovu udžbenik u tri dijela koji sadrži razne zadatke ali i bilježnicu s rješenjima. Taj stupanj vjeronauka treba djeci prenijeti znanja o povijesti kraljevstva Božjeg i o Božjem planu spasenja čovjeka.

 

Vjeronauk za konfirmande bavi se naukom o vjeri Novoapostolske Crkve i priprema 13- i 14-godišnjake na konfirmaciju.   Kroz konfirmaciju mladi stječu vjersku zrelost to znači da preuzimaju odgovornost pred Bogom za vlastita djela i vlastite propuste. Na taj značajan korak pripremaju se kroz vjeronauk za konfirmande.

 

Novoapostolska Crkva u Republici Hrvatskoj © 2017