Događanja

Molitva za ljude na ratom zahvaćenim područjima

Vojne postrojbe Ruske Federacije su 24. veljače 2022. napale Ukrajinu, drugu po veličini europsku državu.

 

Novoapostolska Crkva u Ukrajini

Duhovnu skrb o novoapostolskim kršćanima u Ukrajini vodi mjesna crkva Južna Njemačka. Nadležni okružni apostol Michael Ehrich, predsjednik Novoapostolske Crkve Južna Njemačka, redovito kontaktira s apostolom Anatolijem Budnykom i s tamošnjim okružnim službenicima. Okružni apostol Ehrich, koji je sam u više navrata putovao u Ukrajinu i posjetio tamošnje zajednice, poziva nas da „molimo za svoju braću i sestre i za sve stanovnike Ukrajine“. Više od stotinjak svećeničkih službenika duhovno skrbi za oko 4.500 novoapostolskih kršćana u 75 zajednica. Za duhovni rast Crkve u Ukrajini zadužen je i odgovoran apostol Anatolij Budnyk iz Lavova.

 

Širok pogled i široko srce

Okružni nas apostol tim povodom poziva da otvorimo svoje oči i gledamo mnogo šire i dalje: „S obzirom na rat pred našim kućnim vratima ne bismo smjeli zaboraviti da nažalost ratni sukobi u mnogim zemljama svijeta određuju čovjekovu svakodnevicu. Često se puta u našim medijima o tome malo ili uopće ne izvještava. Spomenimo samo afrički kontinent. U našim su mislima, u našim srcima i u našoj usrdnoj molitvi svi koji podnose patnje i progone.“

 


 

Najava dolaska veleapostola u Zagreb

U nedjelju, 3. listopada 2021. (Dan zahvale za žetvu 2021.) u 10:00 sati veleapostol Jean-Luc Schneider održat će službu Božju u Zagrebu.

 

U pratnji veleapostola biti će apostoli Gert Opdenplatz (Mjesna Crkva Hessen /Rheinland-Pfalz/Saarland) i Jens Korbien (Mjesna Crkva Sjeverna Njemačka/Srednja Njemačka) te naš okružni apostol Michael Ehrich.

 


 

Video-prijenosi službi Božjih za vrijeme COVID-pandemije

Pregled planiranih prijenosa službi Božjih (prevođenih na hrvatski) pronađite pod kategorijom Novosti.

 

Dodatne prijenose službi Božjih iz zajednice Skopje/Sjeverna Makedonija za vjernike iz regije možete pratiti putem sljedećeg YouTube kanala (LINK).

 


 

Službe Božje posebnim povodima: Dan zahvale za žetvu 2020.

U mjesecu listopadu se diljem Europe slavi Dan zahvale za žetvu. Ta se zahvalnost očituje i u ostalim dijelovima kugle zemaljske, gdje se slave razni spomendani zahvalanosti Bogu za plodove zemlje. Tako se na primjer u Gani i Nigeriji nakon razdoblja kiša u kolovozu slavi tzv. blagdan Jams.

 

Žetva prirodnih plodova može uspjeti samo uz Božju pomoć, jer on daje da sunce sja i da kiša pada. Svi duhovni darovi također dolaze iz ruke Božje. Čovječje se ruke, međutim, moraju pobrinuti za žetvu prirodnih plodova, njih Bog ne ubire. Isto vrijedi i za duhovne darove - da bi ih prihvatio, čovjek se sâm mora obratiti Bogu i prihvatiti što mu Bog poklanja.

 

Kad budete želi žetvu sa svoje zemlje,
nemoj žeti dokraja svoje njive
niti pabirčiti poslije svoje žetve.
Ostavi to sirotinji i strancu.
Ja sam Gospodin, Bog vaš.

(Levitski zakonik 23,22)

 

Biblijska riječ iz Levitskog zakonika govori da je u zahvalnosti prema Bogu, koja uvijek mora biti na prvom mjestu, saržana i briga za bližnjega. Taj se biblijski tekst nadopunjuje sa Isusovom zapovijedi ljubavi kojom nas poziva da bližnjega ljubimo kao sami sebe.

 

Ne želimo zaboraviti na one koji su u nevolji, pogotovo onda kada nam u materijalnom i zdravstvenom pogledu osobno ide dobro. Nije dovoljno samo moliti za njih, već želimo prema njima biti otvorenog srca i davati im od naših dobara. Tako je i u duhovnome smislu: od onoga što možemo „žeti“, na primjer radost iz Boga, radost u duhu, nadu iz Evanđelja Isusa Krista - podijelimo s drugima kojima to nedostaje. To ćemo uspjeti ako im se obratimo u ljubavi Isusa Krista.

 

Više na temu: Žrtve zahvalnice

 


 

Posebna tema: Čemu služba Božja za pokojne?

Isus nudi spasenje i otkupljenje svima – na ovom i na onom svijetu. Zbog toga je poslao svoje apostole s nalogom da naviještaju Evanđelje o spasenju i da udjeljuju sakramente. Svojim svjedočenjem i molitvama podržavamo apostole u izvršavanju njihove zadaće.

 

Može li išta što činimo biti iskupljujuće za pokojne? Biblijski nam tekstovi govore da su naše službe Božje opravdane i potrebne. Apostol Pavao kaže da smo „suradnici Božji“ (1 Kor 3, 9). Bog je htio, dakle, da sudjelujemo u njegovom djelu otkupljenja. Jedan od načina naše suradnje s njime je i naša molitva za drugoga, pa tako i za pokojne.

 

Već su rani kršćani znali da su njihove žrtve, prinesene u ime mrtvih, bile djelotvorne. Isusova je smrt mnogo djelotvornija. Sâm Isus je rekao: „Ako tko rekne što protiv Sina Čovječjega, može se oprostiti, ali tko rekne što protiv Duha Svetoga, ne može mu se oprostiti ni na ovom svijetu ni na drugom.“ (1 Kor 12, 32).

 

Mora, dakle, postojati stanje u kojemu se ljudima oprašta i na drugom svijetu! Mi se svojim molitvama na službi Božoj zauzimamo za sve neotkupljene pokojne.

 

Da se i mrtvima mora propovijedati Evanđelje kaže se u Prvoj Petrovoj poslanici 4, 6: „Tȁ zato je i mrtvima propovijedana Radosna vijest da budu osuđeni kao ljudi s obzirom na tijelo, a da žive kao Bog s obzirom na duh.“

 

Krštavanje vodom, zapečaćivanje Duhom Svetim i slavljenje Svete večere za pokojne obavlja se tako da apostol odgovarajući vidljivi dio obreda obavi nad živima. Spasenjsko djelovanje sakramenata pritom ne koristi dotičnim živima, nego pokojnima.   Kao što je Isus Krist prinio svoju žrtvu na zemlji tako i apostoli udjeljuju sakramente na zemlji.

 

Više na temu: Služba Božja za pokojne

 


 

Službe Božje posebnim povodima: Dan zahvale za žetvu 2018.

Svoju zahvalnost možemo dokazati životom koji je određen Evanđeljem Isusa Krista. Vidljiv znak naše zahvalnosti je i financijska žrtva.

 

U nedjelju, 7.10.2018. (službe Božje u zajednicama Zagreb i Zadar u 9:30, Varaždin i Rijeka u 16:00 sati) te subotu, 13.10.2018. (služba Božja u zajednici Darda u 14:00 sati) imamo mogućnost prinijeti Gospodinu dodatnu financijsku žrtvu.

 

Ta žrtva zahvalnica poslužit će još uspješnijem djelovanju naše Crkve širom svijeta. Tim sredstvima izravno podupiremo mjesne Crkve u zapadnoj i istočnoj Africi kao i u istočnoj Europi.

 

Više na temu: Žrtve zahvalnice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Novoapostolska Crkva u Republici Hrvatskoj © 2020