Novosti

Kontinuitet, unatoč turbulentnim događajima

18.9.2020. Zürich - Novoapostolska Crkva International

 

Broj slučajeva novozaraženih raste i pada, nadležne institucije pooštravaju mjere ili ih popuštaju – različito se po svijetu doživljava ova pandemija. Naša ponuda za praćenje službe Božje putem live-streama je stalna.

 

Live-streaming nedjeljom

 

Ponuda da vjernici službu Božju mogu pratiti putem telefona i videa vjernicima jepouzdan oslonac u ovo nemirno i nesigurno vrijeme. Kada se zajednica okuplja na službu Božju, svejedno je li fizički prisutna ili povezana tehnikom, ona zajedno moli i sluša riječ Božju, osjeća unutarnju sigurnost i mir. Takvo druženje omogućuje dublji doživljaj Božje ljubavi i svemoći kao i vječnoga života.

 

Linkovi crkvenih okruga ili mjesnih Crkava:

 

Angola, na portugalskom, LINK

Austrija, na njemačkom, LINK

Berlin-Brandenburg, na njemačkom, LINK

DR Kongo Istok, na francuskom, LINK

DR Kongo Jugoistok, na francuskom, LINK

Ekvatorijalna Gvineja, na španjolskom, LINK

Francuska, na francuskom, LINK

Istočna Afrika, na engleskom, LINK

Italija, na talijanskom, LINK *

Jugoistočna Azija, na bahasi i engleskom, LINK

Južna Afrika, na engleskom, LINK

Južna Amerika, na španjolskom, LINK

Južna Amerika, na portugalskom, LINK

Južna Njemačka, na njemačkom, za gluhonijeme, LINK

Kanada, na engleskom i francuskom, LINK

Litva, na litvanskom, LINK

Mađarska, na mađarskom, LINK ***

Makedonija, na makedonskom i srpskom, LINK

Moldavija, na moldavskom, LINK

Nigeria, na engleskom i francuskom, LINK

Nizozemska, na nizozemskom, LINK

Poljska, na poljskom, LINK

Portugal, na portugalskom, LINK

Rumunjska, na rumunjskom, LINK

Rusija, na ruskom, LINK

SAD, na engleskom i španjolskom, LINK

Sjeverna i Istočna Njemačka, na njemačkom, za gluhonijeme, LINK

Španjolska, na španjolskom, LINK *

Švicarska, na njemačkom, LINK **

Švicarska, na francuskom, LINK *

Švicarska, na talijanskom, LINK *

Ukrajina, na ukrajinskom, LINK

Zambija, na engleskom, LINK

Zapadna Njemačka, na njemačkom, za gluhonijeme, LINK

Zapadni Pacifik, na engleskom, LINK

 

* daswort / dreiineinz, ** daswort / vierineinz, *** 4445551196 / 703315

 


 

Pola godine emitiranja

16.9.2020. Zürich - Novoapostolska Crkva International

 

Sredinom ožujka zatvaraju se prve crkve zbog pandemije izazvane corona virusom. Crkva reagira odmah: službe se Božje mogu od tada javno pratiti putem live-streama na YouTube-u i drugim platformama. Iskustva s prijenosom službe Božje putem telefona i satelita Novoapostolska Crkva ima već desetljećima. Širom svijeta su odabrane crkvene prostorije u tu svrhu opremljene satelitskom tehnikom primanja slike i zvuka. Zadnjih 20-ak godina se službe Božje sve više prenose i preko interneta i – prije svega u Africi – često i na televiziji. I redovito prenošenje službe Božje za teško i trajno bolesne članove zajednice preko IPTV portala je u mnogim zemlja standardna ponuda.

 

Tehnička opremljenost, uhodani timovi za ogranizaciju prijenosa kao i infrastrukture su Crkvi na početku pandemije bili od velike koristi. U veoma kratkom vremenu je tako na svim kontinentima bilo moguće pratiti službe Božje putem video-tehnike. Tu je ponudu već pola godine moguće koristiti u mnogim zemljama i na mnogim jezicima. Nedjeljom se službe Božje nude putem YouTube-a.

 

Međutim, praćenje prijenosa službe Božje ne može potpuno nadomjestiti osobnu nazočnost na službi Božjoj. Veleapostol Jean-Luc Schneider je već više puta naglasio da je za njega služba Božja uz prisustvo vjernika apsolutni prioritet. Gdje god je to moguće, vjernici se trebaju okupiti na slavljenje Svete večere i moći slaviti zajedništvo u duhu. Ako nije moguće prisustvovati službi Božjoj zbog osobnih, zdravstvenih razloga ili zato jer su lokalne vlasti zabranile okupljanja, tada su službe Božje putem video-tehnike preporučljiva alternativa: molitva, propovijed, upućivanje blagoslova i oprosta grijeha mogući su i online.

 


 

Služba Božja s pjevanjem je milost

11.9.2020. Karlsruhe - Novoapostolska Crkva Južna Njemačka

 

COVID-19 pandemija ima snažan utjecaj na liturgiju naše službe Božje. Tamo gdje su ranije zborovi pjevali, glasovi moraju ostati tihi. Što ostaje, je traganje za kreativnim rješenjima.

 

Nešto nedostaje

 

Na više je službi Božjih veleapostol Jean-Luc Schneider naglasio koliko mu nedostaje pjevanje zajednice i zbora. Tako je na primjer službu Božju u Siegenu (okrug Zapadna Njemačka) 26. srpnja 2020. godine započeo riječima: „Još uvijek je velika šteta što ne možemo zajedno pjevati. Naprosto nam nešto nedostaje.“ U nedjelju, 21. lipnja u Bad Segebergu (okrug Sjeverna i istočna Njemačka), predsjednik Crkve je govorio koliko mu nedostaje glazba. A okružni apostol Rüdiger se nadovezao: „Službu je Božju teško zamisliti bez pjevanja. U životu svoje Crkve u ovo vrijeme moramo se odricati stvari koje smo uvijek smatrali uobičajenima. Pjevanje zbora, pjevanje zajednice, neki instrumentalni dodatak. Kako lako znamo – oprostite, molim – kritizirati glazbenike - ali sada kada ih nema, nešto nam nedostaje.“

 

Kada je Veleapostol 2. kolovoza 2020. u Kemptenu (Južna Njemačka) predvodio službu Božju, opet se pružila mogućnost da službu Božju svojim pjevanjem uzvelička dvostruki kvartet. veleapostol je izrazio svoje zadovoljstvo zbog toga: „Da mi je netko prije godinu dana rekao da je prava milost da mogu pjevati zajedno sa zajednicom, ljubazno bih mu se bio nasmijao. Ovo danas je prvi put nakon čitave „vječnosti“ da mogu opet slušati jedan zbor.“

 

Pravila se moraju poštivati

 

U međuvremenu, nakon ukidanja određenih pravila, u većini mjesnih Crkvava se opet može pjevati u crkvenim prostorijama - naravno, uz držanje lokalnih odredbi i pravila. U okrugu Zapadna Njemačka ne smiju, na primjer, istovremeno nastupati više od četiri pjevačice i pjevača. Razmak od ostalih okupljenih članova zajednice mora iznositi barem četiri metra, a pjevačice i pjevači moraju međusobno biti udaljeni barem tri metra. Nakon nastupa pjevača crkveni prostor se mora provjetriti. I tamo gdje nema dovoljno mjesta, može se zajednički pjevati: u zajednici Bünde su tako na primjer dva bračna para glazbeno popratila službu Božju. Veličina prostora crkve je pružala mogućnost da se održi razmak od najmanje tri metra među pjevačicama i pjevačima.

 

I u okrugu Južna Njemačka je odnedavno opet moguće zajedničko pjevanje uz pridržavanje određenih mjera. Ovdje pjevači moraju biti međusobo udaljeni barem jedan i po metar, ali od ostatka zajednice moraju biti udaljeni pet metara. U zajednici Dornhan je prema tome zbor mladih obradovao sudionike službe Božje i apostola. I u Schwäbisch Hallu je kvartet pjevača uzveličao službu Božu. U zajednici Balingen nakon ublažavanja mjera pjeva mala grupa pjevača na svakoj službi Božjoj, a smješteni su na galeriji crkve.

 

Pjevanju se raduju mnogi članovi Crkve

 

Službe Božje koje se uživo prenose preko YouTube-a mogu već odavno biti popraćene pjevanjem, budući da u prostoriji ckrve iz koje se prenosi za to vrijeme nema vjernika. Otkako su vjernici opet prisutni, organizatori su se morali potruditi i pronaći nova rješenja. U Južnoj Africi gdje se služba Božja ne prenosi samo preko YouTube-a, nego i preko internog crkvenog televizijog kanala, te javne televizije i radija, telefona i uživo preko Facebook-a, glazbeni je ansambl 23. srpnja 2020. pratio pomoćnika okružnog apostola Patricka Mkhwanazia za vrijeme njegove propovijedi. I službe Božje prenošene putem live-steama iz središnje crkve u pokrajini Abuja u Nigeriji redovito su glazbeno popraćene pjevanjem jednog kvarteta koji sačinjavaju dva brata i dvije sestre.

 

Posljednjeg dana Dare2Care susreta mladih, koji se održavao u zajednici Silvertown u Južnoj Africi od 7. - 9. kolovoza 2020., mladi su za završnu službu Božju s okružnim apostolom Johnom Kreielom učinli nešto gotovo nemoguće. Između ostalog, formirali su bend koji je zajedno s raznim pjevačima, uz držanje sigurnosnog razmaka, izvodio moderne pjesme. Crkva u Silvertownu nije zbog očitih razloga bila puna. Ali i taj je događaj bilo moguće pratiti uživo putem internog crkvenog televizijskog kanala kao i drugih televizija, radija, telefona i preko Facebook-a, čime su bili oduševljeni mnogi mladi novoapostolski vjernici, ostali zainteresirani i gosti.

 


 

Kako se danas događaju čudesa

9.9.2020. Zürich - Novoapostolska Crkva International

 

Čudesa nisu rješenje, ona samo ukazuju na njih. Štoviše, radi se o tome da sami učinimo neko čudo i tako ukažemo na smjer kako valja živjeti. Kako, za što i čemu živjeti? – Razmišljanje iz jedne službe Božje našeg Veleapostola

 

Virtualno umjesto osobno: Budući da nije mogao putovati, Veleapostol Jean-Luc Schneider je 16. kolovoza 2020. godine održao planiranu službu Božju za vjernike u istočnoj Africi iz jedne crkve u Francuskoj. Putem interneta, radija i televizije priključene su bile zajednice u Keniji, Ugandi, Tanzaniji i Južnom Sudanu.

 

„Isus im odgovori: ᾿Zaista, zaista, kažem vam, ne tražite me jer ste vidjeli znakove, nego jer ste jeli one kruhove i nasitili se᾿“ – tako glasi biblijska riječ iz Ivana 6,26. Kontekst: Nakon što je nahranio njih pet tisuća, Isus se uputio na drugu stranu Galilejskog jezera. Narod je krenuo za njim. A zašto?

 

Čudesa i njihova poruka

 

„Oni su upravo doživjeli čudo, ali nisu shvatili poruku“, rekao je Veleapostol; „Vide jedino da imaju nešto što mogu pojesti.“ Stari problem: „Postoji razlika između čudesa i znaka.“

 

- Stari zavjet izvješćuje o mnogim čudesima Božjim. „Bog nije trebao pokazivati da je svemoguć!“ Njegova je poruka značila: „Ljubim vas, s vama sam i želim vas spasiti. To je bio znak.“

 

- Kasnije su došli proroci Ilija i Elizej koji su činili čudesa. Njihova je poruka time bila: „Vidite, nas šalje Bog. On je s nama. On brine o svom narodu i u teškim vremenima.“

 

- Novi zavjet govori o Isusovim čudesima. On je rekao: „Tvoja ti je vjera pomogla!“ I to je bila poruka: „Ako vjeruješ u Isusa Krista, ako slijediš njegovu nauku, steći ćeš otkupljenje.“

 

- Konačno su i apostoli poput Petra činili čudesa: „Poslani smo od Isusa Krista. Slušajte nas i naći ćete otkupljenje u Kristu. – To je bio znak, to je bila poruka.“

 

Znak da Isus reagira

 

A što je danas? „Naravno da Bog još uvijek može činiti čudesa“, naglasio je poglavar Crkve. „Ali to nije najvažnije“ Jer: „Isusu nije nikada bilo stalo do toga da poboljša život čovjeka na zemlji.“ Već: „Bog je poslao svoje glasnike da naviještaju, da će oni koji vjeruju u Isusa i njih slijede, biti otkupljeni od svojih grijeha i da će moći steći vječni život.“

 

Da bi prenio to poruku, Bog poseže za znakvima. „Neka oni koji u mene vjeruju budu jedno!“ – „To je znak koji je sâm Isus definirao.“ Taj znak znači da

 

- „smo sposobni opraštati jedan drugome. To je znak Isusove prisutnosti među nama.“

 

- „smo sposobni ljubiti jedan drugoga, premda bili veoma različiti. To je znak Isusove ljubavi.“

 

- „bez obzira što se dogodi, mi ostajemo u jedinstvu. Pokažimo svijetu te znakove.“

 

Znak da apostolat djeluje

 

Sljedeći znak: zajednica kao pismo Kristovo, sastavljeno po skrbi apostola, kako to kaže apostol Pavao. I o tome je Veleapostol Schneider naveo tri obilježja:

 

- „To je znak da su naši apostoli pravi apostoli: Jer po njihovoj nauci zajednica duhovno raste i razvija se, tako da nismo više isti ljudi kao prije.

 

- „To je znak da ostajemo vjerni i pouzdajemo se u Isusa, bez obzira što se dogodilo. On je rekao svojim apostolima: „Ja sam s vama do svršetka svijeta.“

 

- „Zahvalni smo za milost Božju i želimo izraziti svoju ljubav. Zbog toga služimo Gospodinu. Zato služimo Crkvi. Iako se nekad čini kao da nema nikakvog vidljivog blagoslova, mi služimo dalje. To je znak istinskog apostolata, to je znak istinskog Isusovog djela u našoj sredini.“

 

Zaključak poglavara Crkve: „Čudesa su znak u kojem se očituje ljubav Božja i Njegovo spasenjsko djelovanje. Pozvani smo biti svjedocima Evanđelja i potvrđivati djelovanje apostolata. Apostoli nas pripremaju na čudo uskrsnuća.“

 


 

Spotlight 16/2020: „Dozvoli da ti se otvore oči!“

8.9.2020. SAD - Novoapostolska Crkva International

 

Spoznati tko sam zapravo – bez osvrtanja na mišljenja sa strane. To nije lagano, budući da smo mi ljudi ipak društvena bića, a time i ovisni o naklonosti drugih. Isus nam je otvorio oči za stvarnost, kaže pomoćnik okružnog apostola John Fendt iz SAD-a.

 

Nitko na početku tekuće godine nije mogao predvidjeti loše stvari koje su kasnije nastupile. Također, nitko nije mogao ni slutiti kako će primjereno i znakovito biti naše ovogodišnje geslo: „Krist nas oslobađa“. To jest, nitko osim našeg nebeskog Oca.

 

Na početku godine naš je Veleapostol rekao da „nas Duh uči ljubiti kao što Isus ljubi, bez predrasuda i bez obzira na sve što se oko nas govori.“ Da bi čovjek mogao ljubiti kao što Isus ljubi, morao bi najprije upoznati samoga sebe kakav je zapravo. Duh Sveti nam pritom može pomoći da prepoznamo stanja koja ograničavaju naše sposobnosti da urastemo u Isusovo biće i njegovu narav.

 

Duhovna sljepoća je jedno takvo stanje. Čovjek može biti slijep za nevolje svoga bližnjega, slijep za njegovu patnju, za činjenicu da ga je društvo gurnulo na stranu i da je diskriminiran. Krist nas može osloboditi takve sljepoće.

 

Razlog za takvu duhovnu sljepoću može se skrivati u našoj zauzetosti brigama o svojoj svakodnevnici. Moguće je, također, da nesvjesno usvajamo shvaćanja i stavove drugih oko nas i da ih se više ne možemo osloboditi – postajemo ovisni o njima. To može ići čak tako daleko da nismo ni svjesni koliko smo slijepi i koliko su ograničene naše sposobnosti da ljubimo bližnjega, jer uopće ne primjećujemo njegovu nevolju.

 

Krist nas, međutim, na divan način može osloboditi te sljepoće. Ako uzmemo Krista kao uzor za svoj život i razmišljanje, oči će nam se otvoriti. Tada nećemo više biti ograničeni svojim osobnim stavovima, a ni stavovima ljudi oko nas. Naše će se duhovne oči otvoriti tako da ćemo vidjeti svoga bližnjega kojeg ranije nismo primjećivali. Prepoznat ćemo njegovu nevolju i naši nas ocjenjivački, ljudski stavovi neće više ograničavati. Tada ćemo biti čak u stanju zanemarivati izvanjski dojam te gledati stvari kako ih Krist gleda: vidjet ćemo, bez predrasuda i diskrimeniranja, duše koje žele osjetititi ljubav.

 

Fotografija: Oliver Rütten; okružni apostol Leonard R. Kolb (lijevo) u razgovoru s pomoćnikom okružnog apostola Johnom Fendtom.

 


 

Aktualna riječ uz rujan 2020.: Pitanje vjerodostojnosti

 

U medijima i na društvenim mrežama se stalno susrećemo sa svjesno emitiranim lažnim informacijama, kakve danas obično nazivamo fake news. Vijesti se potpuno slobodno izmišljaju, pokreću se špekulacije i miješaju se činjenice s lažnim informacijama. Događa se također da čovjek takvim vijestima poklanja veće značenje nego istini – često i stoga jer su one povezane s emocijama. Mnoštvo tih informacija koje nas svakodnevno zapljuskuju otežava nam da sagledamo istinu i da se odlučimo čemu ćemo vjerovati.

 

Isus uvijek govori istinu. On je istina. Njegova nauka, Evanđelje, trajna su istina bez obzira na sva ljudska razmišljanja i stavove. Isusova je istina neoboriva i uvijek nam može biti putokaz.

 

Misli iz nedavne službe Božje našeg Veleapostola

 


 

Službe Božje putem video-prijenosa nastavljaju se do kraja listopada

31.8.2020. Zürich - Novoapostolska Crkva International

 

Novoapostolske mjesne Crkve od ožujka 2020. godine svake nedjelje nude mogućnost praćenja službe Božje putem prijenosa via YouTube-a. Okružni su apostoli sada zaključili da se ta ponuda produžuje sve do kraja listopada. Pritom đe se mijenjati mjesta održavanja službe Božje.

 

Službe Božje uz video prijenos u rujnu i listopadu

 

Središnju službu Božju uz video prijenos kroz navedno razdoblje organiziraju sljedeće mjesne Crkve:

 

06.09. u 10:00 sati – Sjeverna i Istočna Njemačka

13.09. u 10:00 sati – Zapadna Njemačka

20.09. u 10:00 sati – Južna Njemačka

27.09. u 10:00 sati – Berlin-Brandenburg

04.10. u 10:00 sati – Sjeverna i Istočna Njemačka

11.10. u 10:00 sati – Zapadna Njemačka

18.10. u 10:00 sati – Južna Njemačka

25.10. u 10:00 sati – Berlin-Brandenburg

 

O nastavku ili prestanku ponude okružni će apostoli odlučivati na video konferenciji početkom listopada.

 


 

Razmišljanje uz biblijsku riječ

12.8.2020. Zürich - Novoapostolska Crkva International

 

„Uistinu je živa i djelotvorna riječ Božja. Ona je oštrija od svakoga dvosjeklog mača i prodire do rastavljanja duše i duha, zglobova i moždine, i može suditi nakane i misli srca.“ (Poslanica Hebrejima 4,12)

 

Biblijska riječ za današnje razmišljanje zapisana je u Poslanici Hebrejima čiji nam je autor nepoznat. Poslanica je vjerojatno nastala oko 90. n.K. i ubraja se među najstarije spise Novoga zavjeta. „Riječ Božja“ – nalazi se na primjer zapisana u Svetom pismu i širi se među narodima po naviještanju i propovijedanju – a u današnjem se tekstu uspoređuje s mačem.

 

Ta usporedba djeluje u prvi tren nasilno, pa čak i agresivno. Dvosjekli se mač može koristiti u svakom pravcu zamaha ruke. Ne mora se poput mača s jednim sječivom okretati, jer je oštar na obje strane. Riječ Božja, kako naglašava autor Poslanice, je još britkija od dvosjeklog mača, jer ona prodire dublje od svakog sječiva i njezin je učinak snažniji od svakog ljudskog oružja.

 

Čitamo li taj biblijski tekst malo pažljivije, primijetit ćemo da riječi Božjoj, premda se može koristiti kao mač i oružje, nešto nedostaje: ona ne razara, ne uništava, ne ubija. Biblijski nam tekst želi reći da je riječ Božja u stanju razotkriti čovjeka u njegovoj naravi i biću i tako pokazati kakav je on zapravo.

 

Riječ – živa i djelotvorna

 

Riječ Božja je živa. Ona uvijek zadire u aktualni trenutak. Riječ Biblije je prastara ali nije zastarjela, jer po naviještanju i propovijedanju postaje aktualna i djelotvorna. Ona zadire u našu konkretnu životnu situaciju, tako da se pitamo kako je tako nešto moguće. Osim toga, riječ donosi život. Tko ju prihvaća i po njoj živi (!) steći će vječni život!

 

Kada pisac Poslanice Hebrejima govori o tome da je riječ puna snage, sigurno nam želi reći da je djelotvorna. Riječ Božja je stvaralačka. Bog je po svojoj riječi sve stvorio. Isus je svojom riječi ozdravljao bolesne i uskrisivao mrtve. Po riječi se naviješta oprost grijeha i po njoj se obećaje spasenje.

 

Riječ – oštra i prodorna

 

Oštrina riječi Božje pokazuje se između ostalog i u tome da nas uči jasno razlikovati dobro od zla, razlikovati istinu od laži. Kad ljudi međusobno razgovaraju, riječi im služe da nešto uljepšaju ili prikriju, a riječ Božja razotkriva ono neugodno, ono što smeta i što je zlo. Ona nas treba dovesti do toga da se ispravno ocijenimo i da se ne obmanjujemo. Kada nas riječ Božja prožima, to znači da nas je ispunila i da živimo iz nje i s njom.

 

Riječ – sudac misli i osjećaja srca

 

Ako nas riječ Božja prožima, onda postaje jasno što vlada našim mislima i koji motivi pokreću naše želje. Po njoj postajemo svjesni da ne postupamo i ne planiramo u duhu Božjem i da nam ona nudi priliku da se obratimo. Ona razotkriva naše slabosti i upozorava nas na pogrešne putove i ukazuje nam prije svega na Kristov put koji vodi u život. Jer Bog u osnovi želi da se svi ljudi spase (usp. 1 Tim 2,4; Iv 3,17) i po svojoj riječi djeluje u tu svrhu, neprestano i strpljivo sve do kraja vremena milosti.

 


Stranica 1 2 3 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Novoapostolska Crkva u Republici Hrvatskoj © 2021