Povijest

U 19. stoljeću su se u Engelskoj i Škotskoj povezali zauzeti kršćani, koji su – potaknuti i ohrabreni proročanstvima i ozdravljenjima bolesnih – počeli na biblijskoj osnovi moliti da se ponovno pobude darovi Duha Svetoga.

Iz njihovih se susreta razvila Katoličko-apostolska zajednica. Od 1832. godine vodili su je apostoli koje su prethodno pozvali proroci. Uslijed razilaženja u razmišljanju o pojedinim tumačenjima Svetog pisma i na osnovi poziva novih apostola došlo je 1863. do osnivanja „Opće kršćanske apostolske misije“, iz koje se potom razvila Novoapostolska Crkva.


U Hrvatskoj

Početkom Crkve u Hrvatskoj smatra se 1947. godina, kada se u Hrvatsku, u Križevce, iz Njemačke doselila gospođa Thea Fresl. Bila je udana za Hrvata. Gospođa Fresl, kojoj je već i majka bila novoapostolska vjernica, svjedočila je novoapostolsku vjeru u svojoj novoj domovini u kojoj je i ostala živjeti sve do svoje smrti.

U početku je imala malo kontakata, ali se ubrzo upoznala sa gospođom Helenom Roler rođ. 1902. i Marijom Sever rođ. 1900. godine. Zatim s Marijanom Vuković koja je rođena u novoapostolskoj obitelji. Okupljale su se kako su im prilike dozvoljavale, ali su i u takvim okolnostima sačuvale svoju vjeru.

Gosp. Marinko Šoša je 07.05.1982. godine u Zadru zaređen kao prvi svećenik Novoapostolske Crkve za Republiku Hrvatsku. Prva crkva u Hrvatskoj otvorena je 1985. godine i to u Zagrebu.