Pregled službi Božjih u prosincu 2022.

Kroz propovijedi na nedjeljnim službama Božjim u vrijeme došašća obrađujemo temu koju smo naslovili „Isus dolazi“.

Na službi Božjoj druge nedjelje došašća u prvom su planu razni aspekti čekanja: kršćani koji očekuju Isusov ponovni dolazak su oprezni i pažljivi i nastoje slijediti Isusov primjer. Oni potiču jedan drugoga, trude se ublažiti nevolju svog bližnjega i mole za njega. Tako priprema na Kristov ponovni dolazak nije puko iščekivanje, već vrijeme ispunjeno pažnjom i uzajamnim pomaganjem i podupiranjem.

Propovijed treće nedjelje došašća nam poručuje da su u zajedništvu s Isusom Kristom svi dobro zbrinuti. Bog ima uvijek u vidu potrebite i gladne. Poznata mu je njihova materijalna i duhovna bijeda. Čovjek upoznaje Božju ljubav i djelovanje sakramenata. Propovijed, pored toga, sadrži i jedno upozorenje: siti i bogati koji se pouzdaju samo u svoje darove i sposobnosti, ne primaju od Boga ništa.

Služba Božja četvrte nedjelje došašća govori o radosti u Kristu. Bez obzira na osobne životne okolnosti Duh Sveti nas poziva u tu radost: poznajemo Boga, znamo što za nas čini i čeznemo za vječnim zajedništvom s njime. Propovijed nam govori o Božjoj prisutnosti u Isusovom utjelovljenju, u djelovanju Duha Svetoga, u zajedništvu vjernika i u Isusovom dolasku po zaručnicu.

Propovijed na Božićnoj službi Božjoj treba učvrstiti našu vjeru da je Bog u Isusu Kristu postao čovjekom. Taj događaj na jedinstven način izražava ljubav Božju prema čovjeku. Vjernik s Isusom Kristom uči kako se pouzdavati u Boga. S Isusom Kristom vjernici prihvaćaju jedan drugoga i teže za jedinstvom. S Isusom Kristom vjernik naviješta Božju slavu među ljudima. S Isusom Kristom vjernik konačno i očekuje vječno zajedništvo s Bogom.

U svom članku uz završnu službu Božju u tekućoj godini Veleapostol Jean-Luc Schneider skreće pogled na proteklo jednogodišnje razdoblje. Ovu su godinu obilježile krize, ali je bilo i pozitivnih i ohrabrujućih događaja. Sa zahvalnošću gledamo prema Isusu Kristu koji je i u proteklom razdoblju brinuo o nama. Radosno gledamo u budućnost, jer je Kristovo kraljevstvo spremno za nas. U uvjerenju da nas Krist ljubi završavamo i ovu godinu.