Pregled službi Božjih u siječnju 2023.

„S Kristom služiti i kraljevati“ – tako glasi novogodišnje geslo našeg Veleapostola. Na novogodišnjoj službi Božjoj govori se prije svega o budućnosti: u novom stvorenju služimo Bogu tako da mu se klanjamo i iskazujemo mu zahvalu, a kraljujemo tako da sudjelujemo u njegovoj vječnoj slavi.

Već u kraljevstvu mira služimo Kristu tako da mu se klanjamo i kraljujemo s njime tako da pred svim ljudima svjedočimo evanđelje i ukazujemo im na put koji ih vodi prema Bogu. Već i danas služimo Kristu – sudjelujući na službi Božjoj i prinoseći materijalne i duhovne žrtve.

Osim toga mu služimo i uzajamnim podupiranjem, svjedočenjem svoje vjere u Isusa Krista i njegovo evanđelje. Isus Krist nas osposobljava da kraljujemo i svojim životom. Njegova nam ljubav pomaže da nadvladamo sve što bi moglo nanijeti štetu njegovoj Crkvi.

Na službi Božjoj druge nedjelje u siječnju propovijed nas poziva na razmišljanje o dolasku Isusa Krista kao Spasitelja i Kralja za sve ljude. Blagdanom Bogojavljenja (Tri kralja) završava Božićno vrijeme i još nam se jednom nameće pitanje da li je Krist doista prisutan u našem životu. Sotona se i nadalje bori protiv Krista i njegovih učenica i učenika. Bog, međutim, jamči daljnji razvoj povijesti spasenja i zaštitu svoje djece. Ova propovijed kao i propovijedi narednih nedjelja čine tematski niz koji smo nazvali „Odnos prema Isusu Kristu“.

Središnja poruka propovijedi treće nedjelje je Krist kao glava Crkve. On stvara i održava život. Spasenje je moguće samo po njemu, što potvrđuje i njegovo uskrsnuće – on pobjeđuje smrt! O toj pobjedi govori i njegovo uzašašće na nebo – s uskrslim se tijelom mogao vratiti u zajedništvo k Ocu. Zajednica i Crkva nisu savršene jer ih sačinjavaju grešnici. Isus je izabrao ljude da propovijedaju evanđelje i da udjeljuju sakramente.

Propovijed četvrte nedjelje nas potiče da dođemo k Isusu Kristu. On se obraća svima bez razlike. Poziva nas da se oslobodimo zla i prihvatimo njegovu slobodu. Nudi snagu i milost za borbu protiv zla. Vjernici mogu u nasljedovanju doživjeti zajedništvo s Isusom.

Propovijed pete nedjelje nam govori da Bog ljubi sve ljude. U tome ga ne može zaustaviti ni grešno i odbojno ponašanje ljudi. Bog svim ljudima otvara put u vječno zajedništvo sa sobom ako vjeruju u Isusa Krista, primaju sakramente i slijede Kristov primjer.