Pregled službi Božjih u travnju 2023.

Početak mjeseca travnja obilježen je trima velikim kršćanskim blag-danima, to jest Cvjetnicom, Velikim petkom i Uskrsom. Službe Božje narednih nedjelja pripadaju tematskom nizu koji se u crkvenom kalendaru tradicionalno naziva „pouskrsno vrijeme“.

Na Cvjetnicu se spominjemo Isusovog ulaska u Jeruzalem. Ljudi ga s oduševljenjem prihvaćaju i slave kao kralja, ali njemu nije stalo do zemaljske vlasti. Njegova se vlast očituje blizinom kraljevstva Božjeg koje odiše ljubavlju, pravednošću i milošću. Vjernici mogu već danas i ovdje na zemlji prepoznati i doživjeti kraljevstvo Božje.

Propovijed na Veliki petak učvršćuje našu vjeru da je Isus umro za nas. Njegova nam žrtva pokazuje Božju ljubav i suosjećanje prema svim ljudima. Naš odgovor na Božju ljubav su vjera i nasljedovanje. Živimo Gospodinu i nastojimo vršiti njegovu volju.

Na Uskrs su u prvom planu radost i nada zbog uskrsnulog Gospodina. On živi te i mi trebamo živjeti i to u vječnom zajedništvu s Bogom. Krist nas susreće već i danas da bi nas učvrstio u vjeri i utješio. Gospodin će uskoro opet doći i povesti nas u svoje kraljevstvo!

Na službi Božoj treće nedjelje se jasno poručuje da Bog ne odbacuje čovjeka koji sumnja, već da prati i one koji imaju poteškoća u vjeri i povjerava im određene zadaće. Kako se mogu prevladati sumnje i koje mogućnosti čovjeku nudi vjera, veoma jasno pokazuje pravilno protumačena biblijska riječ.

Središnja poruka propovijedi četvrte nedjelje je vjera u evanđelje. Događaj koji se odigrao u blizini Damaska i koji je donio preokret u Pavlovom životu može i nama poslužiti kao poziv da razmislimo o svom životu; nakon toga ćemo biti spremni iskreno priznati svoju vjeru u Isusa kao Gospodina. Možemo biti uvjereni da će nam Duh Sveti pritom pomagati.

Predmet propovijedi pete nedjelje je Isusov nalog apostolima da ljude približavaju Bogu, da ih poučavaju i krste. To poslanje nije vrijedilo samo za apostole u antička vremena, već ga treba slijediti i danas. Današnji apostolat je pozvan vršiti Isusov nalog i u ovo današnje vrijeme.