Pregled službi Božjih u travnju 2022.

Mjesec travanj nam sa Cvjetnicom, Velikim petkom i Uskrsom donosi tri posebno značajna blagdana.

Na Cvjetnicu se spominjemo Isusovog ulaska u Jeruzalem. Židovi su od njega očekivali da će nešto učiniti za njihov ovozemaljski život. Koliko god to i bilo razumljivo s obzirom na teške životne prilike, nastojmo uvijek imati na umu da je Gospodin u čovjekov život, u njegovo srce, ušao s nekim mnogo uzvišenijim ciljem: on želi čovjeka pripremiti na dan svog ponovnog dolaska.

Na Veliki petak se spominjemo muke i smrti Isusa Krista. Tom je jedinstvenom, svetom i otkupiteljskom žrtvom Isus Krist iskazao svoju ljubav prema svim ljudima koji su ikada živjeli, koji danas žive i koji će jednom živjeti u budućnosti. Premda naše žrtve ni na koji način nije moguće usporediti s Gospodinovom žrtvom, ljubav nas treba potaknuti da žrtve prinosimo za Gospodina i njegov narod – ali i za bližnjega kojemu je naša pomoć potrebna.

Uskrs je za kršćane blagdan radosti: tog se dana spominjemo Gospodinovog uskrsnuća. Na Uskrs se očitovala njegova konačna pobjeda nad paklom, smrću i grobom. Neka nas sve, unatoč svim brigama i nevoljama ispuni ta uskrsna radost i uskrsli život. Gdje ima života, ima pomaka i razvoja.

Nakon tih blagdana, sljedećih će tjedana pred oltar opet stupiti mlada braća i sestre da bi primili blagoslov uz svoju konfirmaciju. Tim mladim ljudima želimo pomoći da prepoznaju ljepotu i značenje naše vjere, da žive u Kristu, da budu čvrsto ukorijenjeni i utemeljeni u njemu i čvrsti u vjeri kao što su poučeni (usp. 2 Kol 2,6.7).