Uskrs: Isus Krist je uskrsnuo

  Neću vas ostaviti kao siročad. Vratit ću se k vama. Još malo, i svijet me neće više vidjeti, a vi ćete me ponovo vidjeti, jer ja živim i jer ćete i vi živjeti.

  Iv 14, 18.19

  Isus je najavio svojim učenicima da će umrijeti i da ga svijet neće više vidjeti. Kad je rekao „svijet“, mislio je na one koji u njega nisu vjerovali. Za njegove protivnike smrt Isusa Krista znači, da

  • on konačno nije više mogao djelovati.
  • je njegov nauk na kraju ipak bio tek utopija, daleko od stvarnosti života.
  • su bile neosnovane njegove tvrdnje da je u zajedništvu s Bogom

  Smrt i sotona nemaju nikakvu vlast nad Isusom

  Isus je jasno rekao svojim učenicima da je vlast zla ograničena (Iv 14,30). Zlo je doduše moglo prekinuti Isusov zemaljski život, ali mu ni na koji način nije moglo uzeti božanski život. Ništa i nitko nije mogao nanijeti štetu zajedništvu Isusa Krista s Bogom.

  Isus je također onima koji su u njega vjerovali najavio da će se opet vratiti k njima. A to je i učinio. Uskrsli se ukazao ženama (Lk 24,1-10), učenicima na putu u Emaus (Lk 24,13 sl), Petru, apostolima, pa čak i braći kojih je bilo zajedno više od pet stotina (1 Kor 15,6). Za vrijeme tih susreta tješio je svoje i posvjedočio im svoju milost i svoju ljubav. Poučavao ih je, jeo i pio s njima i poslao ih u svijet da poučavaju narode o njemu i njegovom uskrsnuću.

  Nakon Pedesetnice Isus se objavio mnogim ljudima po djelovanju Duha Svetoga. Zahvaljujući Duhu Svetom vjernici su imali pristup vječnom životu, životu u zajedništvu s Bogom.

  Isus živi te i mi trebamo živjeti

  Znamo da Isus Krist živi! Vjerujemo da

  • ostvaruje plan spasenja i da ga u tome ništa ne može spriječiti.
  • njegov nauk vječno vrijedi, dakle da potpuno odgovara aktualnoj situaciji.
  • Krist djeluje u svojoj Crkvi i da svoje želi dovesti do savršenstva.

  Isus živi te i mi trebamo također živjeti. Izvjesno je da još uvijek živimo u svijetu u kojem vlada zlo te da dijelimo zajedničku sudbinu svih ljudi. Mi smo se, međutim, odlučili živjeti u Kristu! Nikakva nas vlast ni sila ne može protiv naše volje rastaviti od Boga (usp. Iv 10, 28.29). Ostanimo dakle čvrsto pri svojoj odluci da ćemo nasljedovati Krista bez obzira što se dogodilo.

  Gospodin se i danas susreće s onima koji u njega vjeruju. Po Duhu Svetom im poklanja svoju milost, svoju utjehu i svoju ljubav. Objavljuje im budućnost i priprema ih na nju. Poziva ih k svom stolu te im nudi nebesku hranu. Povjerava im određene zadaće i daje im snagu da ih mogu izvršiti. I uskoro će opet doći da ih povede u svoje kraljevstvo.

  Misli Veleapostola