Služba Božja za mlade: Odnos prema Isusu Kristu čini nas jakima u duhu

Ubuduće budite jaki u Gospodinu i njegovoj silnoj moći.

Efežanima 6,10

Biblijska riječ za službu Božju za mlade ovoga mjeseca upućuje da se trebamo boriti protiv zla. Ujedno nam jasno ističe da uz pomoć Isusa Krista možemo izdržati i svladati napasti i kušnje, za koje mnogi su razlozi:

  • Doživljaj nepravde; u školi, za vrijeme stručne naobrazbe ili na studiju.
  • Svađa s prijateljima i prijateljicama; iznenada se stvaraju frontovi koji su donedavno bili nezamislivi.
  • Rađaju se sumnje u evanđelje i nameću se pitanja je li sve to istina. Zar su mi doista potrebni riječ i sakramenti za uspješan i intenzivan odnos s Bogom? Moram li se stvarno ravnati prema Deset zapovijedi Božjih, budući da ih mnogi uopće ne poznaju i unatoč tomu žive dobro i lijepo?

Takvi problemi mogu nas oslabiti i pokolebati u vjeri. Upravo bismo se tada trebali prisjetiti da po krštenju i zapečaćenju pripadamo Kristu. Isus nam stavlja na raspolaganje „duhovno oružje“ kako bismo se mogli nositi s napastima kako one ne bi imale negativan utjecaj na naš vjerski život (Ef 6,11-19).

Kako da budemo jaki?

Jaki ćemo biti tako da se ugledamo u Isusa Krista:

  • Kada doživimo neku nepravdu, prisjetimo se da je Bog pravedan. Izvor nepravde nije Bog, nego čovjek. Možemo moliti Boga da nam dade snage da razgovaramo s ljudima za koje nam osjećaj govori da se nepravedno odnose prema nama.
  • Kada dođe do svađe između nas i naših prijatelja, ne izbjegavajmo ih, nego tražimo i nadalje priliku za razgovor. Uvijek trebamo imati na umu da nam je obećan mir Uskrsloga.
  • Kada nas snađu sumnje, ne okrenimo se od Boga, naprotiv, obraćajmo mu se i molimo ga: Pomozi mojoj nevjeri!“ (Mk 9,24b). Bogu smijemo reći sve, on čuje sve i može nas po svom Duhu Svetom voditi i usmjeravati.

Kada nas Krist na taj način jača, možemo puni nade i odvažnosti gledati na svoj život i u budućnost.


Kontekst: Život kršćanina koji se mora braniti od zla uspoređuje se u Posalnici Efežanima 6,10-16 s vojnikom koji se bori protiv svog neprijatelja. Kršćanin koji se bori protiv napadaja sotone, prima potrebnu snagu za tu borbu po Isusu Kristu s kojim je povezan.