Geslo godine 2024. – Molitva djeluje

Poruka Veleapostola Jean-Luca Schneidera uz novu godinu:

Draga braćo i sestre,

Što god da nam se dogodi u nadolazećoj godini: imamo pristup – često podcijenjenom – izvoru snage: molitvi! Apsolutno smo uvjereni da molitva djeluje!

To bih želio koristiti kao naš moto za 2024. godinu: Molitva djeluje!

Uzor nam je – kao i uvijek – Isus Krist. Imao je srdačan dijalog sa svojim ocem. Molio je za svoj narod i danas je naš zagovornik. Njegove molitve i danas djeluju. To nam može biti utjeha i pouzdanje u novoj godini.

Nastojmo si uvijek naći vremena za molitvu i za razmišljanje o samima sebi kao i o stanju naše duše!

Što čini molitva?

Molitva nas čini zahvalnima: Ne – molitva jeste zahvaljivanje, i to prije svega hvalospjev, zahvala i slava. Ali nije nam uvijek do veselja, dapače, više nam je do prigovaranja ili gunđanja. Upravo je tada zahvaljivanje još važnije: razmišljajmo o onome što nam je Bog dao, gdje nas je ojačao, sačuvao ili blagoslovio. I to nas čini zahvalnim.

Molitva nas čini milosrdnima: Naš zagovor se također treba orijentirati prema Isusovom primjeru. U zagovoru se udaljavamo od sebe i vlastitih želja te se obraćamo bližnjima i njihovim potrebama i potrebama. Molimo za naše bližnje jer nam je stalo do njihova dobra. Želja da se ne samo pasivno suosjeća također raste. Umjesto toga, želimo biti aktivni i tješiti, jačati i pomagati.

Molitva nas čini snažnima: Ako nešto tražimo od Boga, ne činimo to pod sumnjom: “Možda će uspjeti.” Činimo to na temelju iskustva: Bog pomaže. Čak i ako nas njegov odgovor ponekad iznenadi, povjerenje u njega daje nam povjerenje. I to nas jača da nastavimo svojim putem.

Molitva posvećuje: Kad se povučemo na molitvu, buka svijeta utihne i naš odnos s Bogom zauzima središnje mjesto. Poput Isusa, možemo to učiniti u pustinji ili na gori. To znači da tražimo prilike da pobjegnemo vanjskim utjecajima i zauzmemo drugačiju perspektivu. Takvo posvećenje, tj. udaljavanje od svakodnevice, stvara mir u ovim brzim vremenima.

Molitva ujedinjuje: Očenaš ne molimo samo jedni s drugima nego i jedni za druge. Cijela zajednica moli za svoj kruh svagdašnji ili za oproštenje svojih grijeha. Pred Bogom stojimo zajedno u molitvi.

Toliko o učinku molitve, ali kako da ga implementiramo? Nekoliko početnih poticaja i za ovo:

Želimo se moliti ustrajno: Bogu se ne bismo trebali moliti samo kada se osjećamo posebno dobro ili posebno loše, nego u svakoj životnoj situaciji i za svaku priliku.

Želimo se moliti ozbiljno: Molitva je više od puke meditacije. To je naš osobni razgovor s Bogom. Od njega ne možemo ništa sakriti. On će odgovoriti. Budimo otvoreni i ozbiljni u molitvi.

Želimo se moliti zajedno: Ovo se ne tiče samo zajednice, već i obitelji i parova. Oni koji mole zajedno otkrivaju se jedni drugima. To stvara bliskost i jača međusobnu povezanost.

Želimo se moliti u ime Isusa: Sin Božji naučio nas je najprije moliti za ono što služi vječnom spasenju. Zatim vrijedi: „Ako što zamolite Oca u moje ime, dat će vam.“

Draga braćo i sestre, želimo ponovno otkriti izvor snage koji je molitva. To je naš program za 2024. godinu.

Imajući to na umu, želim vam svima blagoslovljenu Novu godinu!