Služba Božja za mlade: Odvažiti se vjerovati – Isus nam pruža ruku!

„Dođi!“ reče mu. Tada se Petar spusti s lađice i pođe po vodi da dođe k Isusu.

Matej 14,29

Biblijska riječ za službu Božju za mlade ovoga mjeseca upućuje na to da nas Isus poziva da puni pouzdanja krenemo s Bogom i da se odreknemo ljudskih sigurnosti.

Nakon što je nahranio nekoliko tisuća ljudi, Isus šalje svoje učenike na Genezaretsko (Galilejsko) jezero. On sâm povlači se na goru da se pomoli svom Ocu. Noć je veoma mračna i diže se snažna oluja. Strah zahvaća čak i iskusne ribare. Tada im prilazi Isus, hodajući po vodi, i govori im: „Ja sam, ne bojte se!“ Tada se i Petar odvažuje i želi krenuti prema Gospodinu, također po vodi. Naša današnja biblijska riječ je zapravo poziv da se odvažimo na takav korak. Sve dok je Petar zagledan u Gospodina, hoda po vodi, ali kada postaje svjestan snažnog vjetra, malakše njegova vjera i on tone. Sumnja slabi njegovu oduševljenu, snažnu vjeru.

Snaga vjere

Vjera nam daje odvažnosti i može nadići svaki razum i pamet. Takva se vjera sastoji u pouzdanja u Boga, kojeg ne vidimo, a koji je uvijek uz nas.

Život može biti toliko buran kao i Genezaretsko jezero i probuditi u čovjeku osjećaj nesigurnosti i straha, da Boga nema i da će propasti.

Ono što se dogodilo Petru, događa se ponekad i nama. U trenutku kada se osjećaš kao da te je Bog napustio, možeš čuti njegov glas: „Ja sam, ne boj se!“

Od straha do hrabrosti

Svatko se od nas u svom životu susreće sa strahom. S jedne strane, to je dobro, jer nas poziva na oprez i ukazuje nam na opasnost. S druge strane, strah nas može ukočiti, sputavati naš život i naše radosti.

Tako nam ponekad zbog straha nedostaje hrabrosti da se zauzememo za Kristovu stvar i jasno svjedočimo da živimo život usmjeren prema vodlji Božjoj. Često se pouzdajemo samo u svoj razum, vjera nam međutim otvara perspektivu koja nadilazi sve što ljudi mogu i zamisliti. To se na primjer odnosi na vjeru i Kristov ponovni dolazak.

Uzimajući to u obzir, želimo se pitati pouzdajemo li se iz vjere da je Bog tu, da pomaže i da nas prati svaki dan – i prije svega da nam poklanja i sadašnjost i budućnost! Isus nije dopustio da Petar potone, već mu je pružio ruku i pomogao mu da uđe u lađu. Tada je opet bio na sigurnom. Pridomosimo li onima koji su bojažljivi ili nesigurni da nađu čvrsto tlo vjere i pouzdanja?

Bogu će se svidjeti i steći njegov blagoslov oni koji prakticiraju milosrđe, a ne oni koji samo govore o djelima milosrđa.


Kontekst: Isusovi su učenici u lađi na Genezaretskom jezeru. Podigla se oluja i oni su prestrašeni. Uto dolazi Isus po vodi k njima i govori im: „Ja sam, ne bojte se!“ Petar se odvažuje i želi krenuti po vodi prema Gospodinu. U trenutku kada je svoj pogled usmjerio prema valovima, sve kreće naopako i tone u vodu. Gospodin ga spašava.