Pregled službi Božjih u lipnju 2022.

Mjesec lipanj protiče u znaku blagdana Duhova i Svetog Trojstva. Blagdan Duhova nas podsjeća na samoobjavu Boga, Duha Svetoga. Nakon Pedesetnice kršćani doživljavaju i priznaju Duha Svetoga kao Božju prisutnost u Crkvi. Na blagdan Svetog Trojstva kršćani se spominju konačne samoobjave Boga, kao Oca, Sina i Duha Svetoga.

Služba Božja na blagdan Duhova stavlja pred nas odnos koji postoji između Crkve i Duha Svetoga. Crkva je duhovni hram u kojem možemo doživjeti prisutnost i djelovanje Duha Svetoga. Zadaća je svakog kršćanina svjedočiti o prisutnosti Duha u Crkvi i ukazivati na spasenje koje Crkva nudi i pruža čovjeku.

Propovijed na blagdan Svetog Trojstva, druge nedjelje u lipnju, govori kako se svaka od tri božanske osobe objavljuje na svoj vlastiti, poseban način: Bog, Otac, objavljuje se kao Stvoritelj; Bog, Sin, objavljuje se kao Otkupitelj i Bog, Duh Sveti, objavljuje se kao Tješitelj i Branitelj. „Tri božanske osobe razlikuju se jedna od druge, ali ipak čine savršeno jedinstvo i u stalnom su i tijesnom odnosu. Otac ljubi Sina, Sin ljubi Oca“. U okviru pripreme za propovijed preporučujemo pročitati tekst Katekizma 3.2 u kojem su prikazani značajni aspekti nauka o Svetom Trojstvu.

Središnja točka našeg razmišljanja treće nedjelje je Crkva, njezina vidljiva i njezina nevidljiva strana. Nevidljiva Crkva postaje vidljiva u sakramenima kojima je osnovno značenje da pružaju vjerniku spasenje u Kristu. Ako se članovi Crkve međusobno ljube i solidarno ponašaju jedan prema drugome, znači da vjerodostojno svjedoče Kristovu ljubav i njegov nauk.

Služba Božja četvrte nedjelje u lipnju služi nam kao duhovna priprema na službu Božju za pokojne. Tek je po Kristovoj žrtvi postalo moguće da i mrtvi mogu primiti spasenje. Isusova smrt i uskrsnuće stvaraju spasenje koje se vjerniku pruža po sakramentima. Živi i mrtvi koji prime Sveto krštenje vodom, ugrađuju se u Tijelo Kristovo. Živi i mrtvi koji prime Sveto zapečaćenje, ispunjavaju preduvjet da se ubroje među prvence. Priprema na službu za pokojne treba kod zajednice pobuditi odn. produbiti svijest o sveobuhvatnoj ljubavi i milosrđu Božjem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)